2011

Januari
Värsta månaden i mitt liv. Klara och Gustav föds och dör den 5 januari och jag dyker rakt ner ett svart hål. Men KJ och jag bestämmer oss för att klara det och jag försöker snabbt genomlida alla jobbiga möten med människor för att inte dra ut på lidandet. Går till skolan i slutet av januari till en kurs som jag inte kan missa om jag inte vill skjuta på skolan ett helt år. Den dagen var hemsk, fruktansvärd, vidrig och alla ord man kan tänka sig. Grät mest hela dagen och ville dra ett täcke över huvudet och gå hem.


Inköpt på HM två timmar innan vi var inne på sjukhuset.

Klaras fina lilla hand
Klaras hand och Gustavs fot

Februari
Dimmig månad. Försöker komma tillbaka till någon slags vardag. Går på vår första öppna träff i Spädbarnsfondens regi. Känns bisarrt att gå på en sån träff. Vad gör vi där? Men efteråt var det jätteskönt.

Mars
Vi får alla svar från obduktionen som inte ger några klara besked egentligen. Ev moderkaksavlossning men det är en svag teori.  Vi gifter oss på 5 minuter i Solna stadshus med mina föräldrar som vittnen. Ingen vill och orkar göra något speciellt, vi vill bara gifta oss. Det blir en trevlig dag och vi går ut och käkar på kvällen. Två dagar senare åker vi till Thailand, en resa vi bokade några dagar efter att vi kommit hem från sjukhuset i januari. Nu blev det kombinerad bröllopsresa och fly vardagenresa. Otroligt skönt att komma iväg och bara vara.

April
Vantrivs fruktansvärt i skolan. Det är svårt att hantera min vardag med alla andras vardag.  Börjar blogga. Känns skönt att få skriva av mig och berätta för folk hur min vardag faktiskt ser ut. Att jag inte har glömt även om jag skrattar och ler.

Maj
Plus på stickan. Även om det var planerat blir det inget tjo och tjim den här gången. Inget firande och fåniga leenden. Det blir ett kliniskt konstaterande och sen åker stickan i papperskorgen. Kommer det gå den här gången? Ringer läkaren vi träffade när vi fick obduktionsresultatet. Hon är fantastisk och berättar hur den här graviditeten kommer bli med extra kontroller och stöd. Jag är fullkomligt livrädd för missfall och att det ska vara tvillingar. Men efter ett ultraljud i vecka 7 ser vi ett litet pickande hjärta och tvillingsrädslan kan släppa.



Juni
Pga graviditeten och alla restriktioner får jag inte jobba på mitt vanliga sommarjobb som är inom vården. Orkar inte bry mig om att leta efter något annat så tillsammans med en klasskompis ägnar  jag sommaren åt att skriva examensarbete. Denna klasskompis spelar och sjunger även på Klara och Gustavs minnesstund som vi har i juni. Stort tack Anna!



Juli
Tar mig förbi ett delmål som är dom 12 första veckorna. Även om det inte är någon garanti känns det det skönt. På KJs födelsedag är det även Klara och Gustavs halvårsdag. Vi går till minneslunden och blåser upp ballonger åt dom. Min specläkare vill sjukskriva mig under hösten men jag har precis fått mitt första jobb inom min utbildning och jag garanterar henne att det inte är tungt. Det kommer gå bra att kombinera med skolan. Börjar känna fladder av pyret i magen. Mysigt!



Augusti
Efter att ha buffat på magen känner KJ sin första karatespark från magen. Lycka! Åker på Spädbarnsfondens familjehelg i Varberg. Träffar massor av trevliga mammor och pappor. Både med och utan levande barn. Underbara dagar! Åker direkt därifrån till Ystad för att vara med på Ystad military tattoo med orkestern vi är med i. Kraschar både fysiskt och psykiskt och mår skit hela veckan. Spyr som aldrig förr, och kontrasten mellan gemenskapen på familjehelgen och i orkestern blir för stor. Victoria och Daniels graviditet blir officiell när vi är i Ystad och jag blir provocerad av att alla tar för givet att det kommer bli kungabebis bara för att hon är gravid. Gråter massor. Olika verkligheter helt enkelt. Kommer hem och vi går på rutinultraljud. Otroligt nervös men allt går fint. Det är en liten pojke vi väntar. Har även första tappmätningen inbokad den dagen. Lång och fin tapp på 50 mm. Allt känns toppen!



September
KJ åker på konferens till Polen 10 dagar. Samma tidpunkt som när Klara och Gustav föddes. Jag sitter hemma som på nålar och paniken ligger och pyr under skinnet. Jag är övertygad om att nu föds bebisen och den kommer dö. Och KJ är i Polen och kan inte hjälpa mig. Men tack vare mitt nya jobb har jag något att koncentrera mig på och dagarna går ändå. KJ kommer hem och vi njuter av att vi har tagit oss förbi dagen då Klara och Gustav föddes. I tre dagar får vi njuta. Sen åker vi till KS på vår andra tappmätning. Tappen har krympt till 30 mm. Fortfarande ett bra mått men oroväckande att den krympt 20 mm på två veckor. Vi får en ny tid till veckan därpå. Nervös vecka och jag ligger hemma på soffan och vågar knappt röra mig. Veckan går och tappen har krympt till 13 mm. Inläggning på KS, panik, gråt. Vi är övertygade om att nu går det åt skogen igen. Men dagarna rullar på...

Oktober
Läget är osäkert men stabilt. Får komma hem från sjukhuset med strikta order om sängliggande. Ligger i soffan hela dagarna. Det är sjukt tråkigt, men vad gör man inte. Känner mig väldigt ensam och jag lever i min lilla bubbla här hemma. Tappmätningarna visar att den är kort men jag kan fortsätta ligga hemma.

November
Tar mig till vecka 32+0 och jag får tillåtelse att röra mig lite mer efter 9 veckors sängliggande. Blir lite övermodig och efter en tappmätning som visar en tapp på 10 mm får jag ta det betydligt lugnare. Mår betydligt bättre psykiskt nu när vi tagit oss så långt i graviditeten. Varje vecka är guld värd. Har lite dåligt samvete över att Klara och Gustav kommer i skymundan. Allt fokus går till att ta sig genom den här graviditeten. På allhelgona får vi tända deras ljus här hemma istället för att åka till minneslunden.



December
Beställer bebis när jag nått 34+0 och dom inte längre gör något för att stoppa förlossningen. Men bebisen vill inte komma och då säger jag åt den att har du inte behagat komma än får du vänta till nästa år. Tar även mitt sista få-bebisen-att-stanna-kvar-i-magen-piller i vecka 35+6. Får ökade sammandragningar, men ingen bebis vill titta ut. Lustigt! Jag blir tröttare och tröttare och får kämpa för att hålla motivationen upp för att stå ut sista tiden av graviditeten. En väntan på bebis som varit vansinnigt lång och både fysiskt och psykiskt påfrestande. Att leva med hotet att bebisen ska födas redan från vecka 23 är otroligt tufft. Speciellt när man redan har förlorat två barn. Men nu är det bara några timmar kvar på 2011 och bebisen är fortfarande kvar i magen.

Snart har det gått ett år sen Klara och Gustav föddes. Det känns konstigt. Jag saknar dom varje dag och dom finns hos oss hela tiden. Fortfarande rinner tårarna men jag mår bra trots allt. Dom är alltid älskade, aldrig glömda! Och nu ska dom få en lillebror. Det är nyårsafton och jag är i vecka 37+5. Det trodde ingen. Varken i september, oktober, november eller december. Mitt nyårslöfte blir att 2012 ska bli bättre än 2011. Jag tror inte att det blir så svårt :-)


Blöjor

Hade massa rabattkuponger på blöjor med sista datum 31 december. Nu är dom använda och vi har ett lager av blöjor i olika storlekar som ligger redo att användas. Vi är härmed redo för bajs!


Otålig

ÅHH!!!! Snälla bebis kom nu! Fast jag vill att det ska vara söndag idag. Så kom egentligen inte... Men kom ändå. Fast nej. Hur tusan ska jag få den här dagen att gå snabbare?


Snart är väntan slut

Vår tillvaro har bestått av väntan. Väntan i 16 månader. Gravid i 16 månader (med kort paus). Att vi om en vecka kan ha en bebis hos oss känns fullkomligt overkligt. Är det meningen att vi ska ta hand om en bebis? Vi är så fokuserade på att ta hand om oss och min kropp. Hade ett par kompisar här igår och dom frågade hur det kändes att bli föräldrar. Igen. För vi är ju inte förstagångsföräldrar även om det blir det första barnet vi får ta hand om. Vi hade inget bra svar på det (förutom att jag fick ett crazy skrattattackhormonbryt och sa att "nu var du rolig..."). Det känns konstigt och det blir nån slags identitetskonflikt att redan vara förälder men inte veta hur man tar hand om en bebis. För hur tar man hand om en bebis? Herregud vad tankarna snurrar nu sista dagarna. Men vi lugnar oss med att vi inte är det första paret som ska få bebis. Alla är ju nybörjare i början. Och det löööser sig :-)

37+0



Jag har en bebis som räknas som fullgången i magen :-)


Julhelgen

Vi har haft en lugn julafton. Bara KJ och jag här hemma. Vi åkte inte till Eskilstuna ifall det skulle hända något. Så vi tog oss till minneslunden och gav Klara och Gustav varsitt hjärta, smällkarameller och knäck. Självklart tände vi ljus åt dom också. 

I fredags skrämde Lillen oss rejält när han inte ville röra på sig på flera timmar trots ihärdigt buffande. Just den tiden han brukar vara som mest aktiv. Men en tur till förlossningen lugnade oss och vi kunde slappna av igen. Läkaren frågade om hon skulle undersöka tappen och gå in och känna men vi sa att vi skulle hålla ihop till årsskiftet så hon fick inte gå in och reta något. 

Så nu väntar vi bara. Väntar och väntar och väntar... Herregud vad segt det är :-)

Och jag är i vecka 37+0 idag. Helt galet! Lillen räknas som fullgången och inte prematur längre. Vem kunde tro det i september? Och har han inte kommit än får han banne mig vänta några dagar till. Jag ska knipa till på söndag :-)

Akrobaten gör mamma irriterad

Har en akrobat i magen. Igår höll han på nonstop mellan 18 och 02 med en 15-minuterspaus när jag ställde mig i duschen vid 23 för att duscha varmt och få en lugn stund. Han brukar nämligen lugna ner sig i duschen. Känner mig proppfull och fattar inte hur det ska få plats mer nu. Statusen just nu är en trött och gnällig Maria som har ont precis överallt och inte vill vara gravid längre. Och ja, det är tillåtet att gnälla i mitt tillstånd oavsett hur många döda barn jag har. Men sånt är ju inte "tillåtet". Man ska bara vara glad och tacksam.

Men KJ säger att jag är fin med min tjockismage och att jag är duktig på att bära bebis! :-)

TENS

Hade klockan på 06.50 imorse. Usch! Vi var iväg och hämtade ut en TENS-apparat. Kändes lite lustigt med pirret, men det ska nog bli bra. Sen var det bara att ta sig hem och sova lite till.

För övrigt känns det att jag inte äter piller längre. Men jag hoppas jag klarar 11 dagar till. Bara jag passerar midnatt får han komma. För nu längtar vi ihjäl oss här.

36+0

Klockan har passerat långt över åtta, tiden för mina piller. Men nu är det slut på pillerätandet. Inget mer mobilalarm som ringer och säger att jag stoppa rosa piller i mig.

Klockan har även hunnit bli så pass mycket att Lillen vaknat till liv ordentligt. Han är en riktig kvällsmänniska och hans största hobby är att sparka på mina högra revben. Gärna till ett, två på natten...


Sista magiska pillret

Då var sista magiska få-bebisen-att-stanna-kvar-i-magen-pillret uppätet. Får se om det blir nån förändring nu. Har börjat känna ett tryck neråt. Och det ilar väldigt mycket. Säkert helt normalt men jag oroar mig över att jag ska börja öppna mig utan att jag känner det eftersom jag inte kände det förra gången. När jag kom in då var jag redan öppen. Därför åkte vi in igår. Men jag var stängd så då kunde vi sluta tänka på det. Undersökningsbehovet går i tvåveckorscykler ungefär. Man får en koll och sen är man lugn att kroppen är som den ska. Sen går det en tid och då bara måste man bli kollad igen. Alla på öppna träffen kände igen sig. Det var skönt!

Idag har vi blivit med videokamera. Så nu kan vi filma Lillskrutten när han kommer. Inte själva förlossningen kanske, vill nog inte se mig själv i det läget. Hehe! Men när han väl är född så...

15 dagar till bedömning...

Bebis?

Lugnt här... Ingen bebis än. Men jag börjar tro att det blir det snart. Vi får se helt enkelt. Konstiga känningar, men det är säkert falskt alarm. Jag har två magiska få-bebisen-att-stanna-kvar-i-magen-piller kvar. Lördag och söndag. Så måndag kanske?

35+0

Här är dagens mirakelmage.


Ännu en...

...mirakelbebis i dagens tidning. 280 gram mot Klara och Gustavs 400 gram. Vilka stora pluttar dom var jämfört med den där minibebisen.

Söndag

Efter ytterligare en apdryg natt känner jag bara... Låt mig föda NU! Men så försöker jag peppa mig själv att stå ut över årsskiftet och räknar söndagar. Nästa söndag är det fjärde advent, sen är det juldagen och söndagen därpå är det 1 januari och då är det fritt fram.

Men det vore ändå skönt om Lillen ville komma... typ idag. KJ vill nämligen inte sova i samma säng som mig längre. Han tycker jag jobbig på nätterna :-)

Att vänta barn igen

Idag har vi varit på Spädbarnsfondens öppna träff med temat "Att vänta barn igen". Skönt att sitta bland likasinnade där man känner igen sig i allt som sägs. Det var mycket trevligt och vi träffade nya trevliga människor.

Att få sörja mitt i glädjen

Igår tog vi oss tid för Klara och Gustav. Vi avsatte tid att sörja. Precis som Auroran sa att vi skulle göra. Vi kröp ner i sängen redan vid nio och kollade på bilderna och pratade om dom. Många tårar blev det. Bilderna väckte så många hemska minnen och det är svårt att förstå hur fruktansvärt dåligt man mådde i början. Aldrig mer vill jag uppleva något liknande. Det är tur att bilderna från förlossningen finns. Jag minns nämligen inte så mycket. Var däckad av morfin. Och dom där dygnen vi befann oss på sjukhuset, man var där men ändå inte. Chock kallas det nog. Blev extra ledsen när jag såg bilden då KJ och jag hade lagt på locket på kistan. Minns hur svårt det var att säga hej då en sista gång. 

Lillen, som alltid bråkar på kvällarna, höll sig lugn igår. Han förstod nog att han skulle hålla sig lite i bakgrunden så mamma och pappa fick ägna lite ostörd tid åt storasyskonen.

Älskade fina barn vad vi saknar er! Helt obegripligt att det har gått över elva månader sen ni föddes. All kärlek till er!

Vägning

Blev glatt överraskad hos barnmorskan idag. Trodde jag skulle bli fet som en heffaklump den här graviditeten eftersom jag har rört mig noll och nada. Men icke. Visserligen har jag säkert tappat en hel del muskelmassa men vågen stod ändå bara på +10 kg. Hurra för det!

Borttappade muskler och bortsprungen kondition lämnas åter snarast efter nyår.

34+0

Nu så... Här har vi dagens mage. Från och med idag stoppar dom inget om förlossningen skulle starta. Inte mig emot, men för Lillens skull väntar jag gärna lite.


Känslomässigt trött

Det har varit mycket i huvudet och en del har kommit ut med tårar. Vi var på KS och träffade vår fantastiska Aurorabarnmorska. Satt och laddade, och bet mig i läppen, redan i väntrummet och visste att jag skulle börja gråta på en gång. Förlossningen närmar sig och det gör att tankarna kring förra förlossningen, som jag har trängt undan senaste tiden, kommer tillbaka. Vare sig jag vill eller inte. Jag vet att det här är en helt ny förlossning med helt andra förutsättningar. Men minnet av förra förlossningen gör fortfarande ont. Det är min enda upplevelse av en förlossning. Jag har inget annat att jämföra med. Som Auroran säger, det enda som kan ändra min upplevelse av hur en förlossning ska vara är att vara med om Lillens förlossning. En, förhoppningsvis, lyckad sådan.

Vi gick ner till förlossningen på studiebesök och jag förvånades över hur lugnt det var där. Min upplevelse av förlossning är kaos. Men det var så lugnt där. Det var skönt! Vi satt inne i ett ledigt förlossningsrum och pratade. KJ fick till och med testa lustgasen. Det var roligt!

När vi gick därifrån hörde vi däremot en kvinna som var precis i slutskedet. I alla fall sa Auroran att hon var det. Hon hör väl sånt. Vi stannade utanför dörren och lyssnade. Det kändes jobbigt att stå utanför och höra hennes skrik. Mindes hur fysiskt ont det gjorde att föda Klara och Gustav, trots att dom var så små, och hur psyskiskt ont det gjorde att veta att förlossningen skulle döda dom. Dom mådde ju bra i min mage. Auroran hade rätt, några minuter senare hörde vi bebisskrik. Då blev det för mycket igen och tårarna började rinna. Jag vill så gärna höra mitt barn skrika.

Auroran sa åt oss att sätta oss med bilderna vi tog vid Klara och Gustavs förlossning och prata om dom och om den. Hon sa att vi skulle prata om allt från vad vi hade på oss till hur vi tänkte. Minsta detalj skulle vi gå igenom. Vi ska göra det nu innan Lillen föds för då kommer vi vara så uppslukade av honom, såklart! Vår lilla skrutt! Det är skönt att bli bekräftad. Att det kan bli ett virrvarr av alla tankar. Den otroliga glädjen och längtan efter Lillen och resan vi vi har gjort med honom med alla kontroller och sjukhusbesök. Och sorgen efter Klara och Gustav och vad vi gick miste om när vi förlorade dom. Men Auroran sa att vi skulle strukturera upp det och avsätta tid för Klara och Gustav. Så det ska vi göra. Sätta och och bara prata om dom.

Jag längtar ihjäl mig efter Lillen. Jag längtar som tusan till förlossningen. Jag vet att det kommer bli jättebra när det väl är igång. Det är bara nu innan som det känns läskigt. Jag är inte ett dugg orolig för det fysiska. Jag litar på min kropp. Den har ju gjort det förut. Det är det känslomässiga. Men där är jag även övertygad om att jag kommer vara så fokuserad på Lillen att det inte kommer bli några problem.

Jag förstår vad sorgeår innebär. Jag vill ta mig ut på andra sidan 5 januari. Och jag vill ta mig ut med en liten bebis i famnen. 28 dagar till bedömningen... Magbild kommer när KJ kommer hem från träningen.

31 dagar

2 december och exakt en månad till igångsättningsbedömningen.

RSS 2.0