Skatteverkets regler

Jag tycker inte om regelverkets fyrkantiga ramar. Jag avskyr att mina barn inte räknas för att dom ramlade på målsnöret. Jag vet att dom är mina barn och kommer alltid vara mina barn. Men jag vill att dom ska bli bekräftade av regelverket också. Måste verkligen fixa det där med AFB-relationen så dom blir inskrivna i folkbokföringen. Annars får jag ingen lugn och ro.

Domedagsmusik

Första gången på samtalsgrupp igår. Det blir bra det där! Men usch vad jobbigt det är att höra vissa berätta. Man är så van vid sin egen historia att allt annat låter värre.

Lokalerna vi är i är jättefina och ligger på Drottninggatan. Det negativa är att det står gatumusikater nedanför och spelar. Igår var det en dragspelsnisse som spelade domedagsmusik ungefär. Inte så passande. Men han var grymt duktig!

Nu ska jag åka till centralen och möta min syster och hennes son. Fina lillkillen!


Fysisk saknad

Det låg ett kuvert från Spädbarnsfonden på hallmattan när jag kom hem. En till minnesgåva, denna gång från mormor och morfar. Det värmer! Minnesgåvor är bra. Då hjälper man inte bara KJ och mig utan även alla andra föräldrar som får mattan, som man trodde var så stadig att stå på, bortryckt i en hiskelig fart.

Jag kan fortfarande känna Klaras värme mot mitt bröst och att hon sprattlar till innan hon blir helt stilla.
Jag kan fortfarande känna känslan av att Gustav glider ur mig, min sovande änglaprins.
Jag kan fortfarande känna tyngden av att hålla barnen i min famn.

Den fysiska saknaden är tung. Jag önskar att jag kunde få drömma att jag håller i mina barn för det blir så nära jag nånsin kan komma att få göra det. 

Imorrn börjar vi i samtalsgrupp hos Spädbarnsfonden. Det ska bli superkul, hur konstigt det än låter. Jag menar, hur "kul" kan det vara att träffa människor och prata om döda barn. Men det är faktiskt jättetrevligt och roligt att träffa alla. Det är en gemenskap som jag har svårt att hitta någon annanstans. Vanligvis börjar man fråga vad folk heter och vad dom jobbar med. Här frågar man vad folk heter, vad deras barn heter och hur dom dog. Man tar liksom "fel" ändi in i vänskapen. Man tar dom jobbigaste bitarna först. Sen kan man börja intressera sig för vad folk jobbar med, om det ens är intressant. Kul ska det iaf bli!


Kuratorn

Nyss hemkommen från kuratorn. Första gången jag gick dit själv utan KJ. Var nervös och visste att jag skulle bryta ihop så fort jag öppnade munnen. Men först var jag tvungen att välja väg till kuratorn. Det finns två vägar att ta sig dit. En förbi förlossningen och en förbi ultraljudsavdelningen. Valde förlossningen för den är ändå trevligast och man behöver inte gå i källaren. Vid hissen visar en tjej sitt "välkommen på ultraljud-papper" och frågar om jag vet var det ligger någonstans. Ner en våning, ta vänster och sen längst bort till höger...

Har gråtit en timma nu och är helt färdig. Orkar knappt hålla ögonen öppna. Men det var väldigt skönt att gå dit. Sova en sväng nu tror jag...

Änglamaskar

Våra kompisar L och P kom över ikväll. Dom hade med sig två paket som innehöll virkade maskar med inbyggda skallror som L hade gjort. Barnen skulle ha fått varsin skallermask som välkommen till världen-present. Nu fick vi dom och L hade virkat på vingar på maskarna. Då grät jag en skvätt glädjetårar. Blev så glad att våra barn uppmärksammades och fick paket även om dom inte är här hos oss. Nu ligger dom på Klara och Gustavs minneshylla.


Mirakelbebis

Skrev förut om att man bara får läsa lyckliga historier i tidningen. Det är bara mirakelbebisarna man får läsa om. De som föds för tidigt och överlever. Jag tycker självklart att det är fantastiskt att mammor och pappors underbara små bebisar överlever. Jag önskar såklart att Klara och Gustav också hade överlevt, men nu är verkigheten en annan. Och jag stör mig på att man bara får läsa om lyckliga saker. Jobbiga saker ska vi gömma undan. KJ och jag hade vår bröllopsbild i tidningen igår. Den var dubbelt så stor som dödsannonsen och kostade mer än hälften så mycket. Som sagt, jobbiga saker ska vi inte läsa om. Nej nej... Idag i Aftonbladet får vi läsa om lilla Frieda som föddes i vecka 21+5 och överlevde tack vare sjukhusets insatser. Fantastiskt, verkligen! Klara och Gustav föddes i vecka 21+3. Dom dog och ingen är intresserad för det händer ju så ofta...


Många tårar idag

Var till minneslunden på Solna kyrkogård idag. På vägen dit såg jag två gravar där det stod nallar, en hade tom ett foto framför stenen. Det var en liten Maja och en liten Ebba. Båda hade bara ett datum på stenen. Klump i magen och rinnande tårar bakom solglasögonen. Varför? Barn ska inte dö. Vi gick vidare och letade reda på minneslunden. Jobbigt när vi var där. Började gråta på en gång. Idag var det underbart vårväder. Vi skulle ha haft våra bebisar i en vagn och gått en liten promenad. Men istället stod vi på en kyrkogård utan barn. Det gör så ont i mig. Barnlunden var fin, men den andra var finare. Lite tråkigt. Men vi får se hur vi gör. I barnlunden fanns en stor gräsmatta. Jag sa att där kan barnen springa omkring och leka när ingen ser...

Åkte vidare till en kompis som hade 25-årskalas idag. Dörren öppnas och precis där, på hallmattan, står ett babyskydd med ett barn i. Hugg i magen. Fan, kommer det barn också? Biter ihop och hälsar jag på dom som är där. I köket sitter en tjej med sprickfärdig mage. Panik, nu kommer tårarna. Hugger tag i KJ och drar ut honom i hallen. Kramas och gråter. Vill inte gråta, inte på min kompis födelsedagsfest. Inte förstöra kalaset. Går in på toa och försöker lugna ner mig. Baddar ansiktet och går ut igen med gråten i halsen och klump i magen. Sätter mig och fikar och bryter ihop igen. Men jag får gråta, ingen tycker något annat även om nån säkert undrade varför jag grät. Sen kommer min kompis mamma lite senare och frågar vad som hände med mina tvillingar. Hon visste förstås om det och hon ställde alla rätta frågorna. Det visade sig att hon har jobbat som kurator på en kvinnoklinik. Otroligt skönt! Sen när jag vant mig med allt gick resten av festen toppenbra och var jättetrevlig. Även om golvet blev väldigt intressant när magen kom gåendes.

Kommer nog vara fruktansvärt trött imorrn...

Barnlunden i Solna

Är helt öm i händerna efter allt IKEA-byggande igår. Men fint blev det!

Nu ska vi ta en promenad till kyrkogården. Har hittat en barnlund där som vi ska titta på. Den är säkert jättefin men vi vill ändå se den innan vi ringer och bokar allt. Ringde kuratorn som vi hade när vi låg inne och hon påstod att det inte fanns speciella barnminneslundar. Men det finns det ju visst. Efter mitt googlande igår hittade jag iaf tre stycken här i Stockholm.

9 månaders glädje och oro

Säger som en annan mamma: Jag vill ha ägglossning idag, + imorrn och bebis i övermorgon.

Ja, tänk om man kunde snabba på processen. Slippa nio månaders oro för att det ska hända igen. Men samtidigt kan man inte gå in i en graviditet med inställningen att det ska gå åt skogen. Även om jag kommer bli superglad den dagen jag blir gravid kommer oron och ångesten finnas där hela tiden. KJ och jag pratar en del om det. Hur vi ska orka. Men man har helt enkelt inget val... Man måste. Tur att vår kurator kommer finnas där hela tiden. Och som jag jag sa till min henne, jag kommer ha sorgen över Klara och Gustav sittandes på ena axeln och glädjen över syskonet på den andra. Bara det inte bli kortslutning i hjärnan.

Nu ska jag fortsätta bygga IKEA-möbler...


Skärtorsdag

KJ ville ha sällskap på jobbet några timmar idag. Han skulle sitta och göra något enformigt och tyckte att jag kunde komma och roa honom under tiden. Så jag satte mig med lilldatorn i ett kolsvart rum fullt med labprylar och försökte roa både mig och honom medan han satt framför sitt microskåp. Det var första gången jag var på hans jobb sen det hände. Senast jag var där var dagen innan vi åkte in. Alltså den där måndagen när jag var så lycklig. Nu var jag inte alls lika lycklig och stolt när jag var där. Kände mig väldigt obekväm och fick den där känslan av att fly. Men jag hade tur och det var inte så många där. Sen när jag fick sätta mig i det kolsvarta rummet blev jag som vanligt igen, för då fick jag komma undan lite.

Sen bar det av mot IKEA. Shopping shopping som man säger i Thailand. Får allt hemkört imorrn så ikväll ska vi röja så vi får plats med allt. Vi pratade massor om barnen när vi gick runt. Såg fina saker som vi ville att dom skulle ha. Men det får vänta tills den dagen ett syskon vill komma.

Världens finaste fot


Vill bara visa Gustavs fina lilla fot. En liten fot som aldrig fick springa omkring.
Mammas buspojke!


Att säga grattis

Det finns några i min närhet som har blivit gravida eller har fått barn. Jag kan omöjligt få ur mig det lilla ordet "grattis". Det går bara inte. Avundsjukan tar över och brinner i mig. Ibland dyker en svart tanke upp i min hjärna och jag skäms över att jag ens tänker som jag gör. Jag önskar självklart aldrig livet ur ett barn. Absolut INTE! Men ibland vill jag att föräldrarna ska förstå smärtan det innebär att förlora ett barn. De som har barn kan föreställa sig hur det skulle kännas om deras barn plötsligt togs ifrån dom. Men dom kan aldrig förstå på riktigt. Så jag säger grattis här. Inte för att någon av dom kommer att läsa men då har jag kommit ett steg närmre iallafall. Inte förrän jag själv är gravid igen kan jag nog säga grattis så att det hörs.

Vaknade vid 10 och snart ska jag iväg och ha min enda lektion för dagen. Det det sättet är det härligt att vara student. Även om jag vill ha ett jobb. Gärna nu på en gång!

Stolt mamma

En kvinna frågade mig idag om jag hette Klara eftersom det står så på en av brickorna runt min hals. Nej det är min dotter. Jag heter Maria, svarade jag då. Dom orden klingade bra i min mun. "Det är min dotter". Det kändes jättebra att säga så. En stund senare pratade vi om kullerbyttor och hon sa att jag kunde göra kullerbyttor med min dotter. Nej hon lever tyvärr inte, svarade jag. Såg den där panikblicken i ögonen och jag började prata om annat för att inte behöva gå in på det mer. Det gick jättebra och jag blev så stolt över Klara då. Min fina dotter. Undrar vem kvinnan trodde att Gustav var eller om hon inte reflekterade över det.

Perfekt present!

KJ presenterade sin licentiatavhandling idag. När någon gör det samlar institutionen alltid ihop pengar till en present av något slag och det brukar bli cirka 1000 kr. KJ hade sagt till att han inte vill ha någon present utan han ville att pengarna sattes in till Spädbarnsfonden istället. Den här gången samlades det ihop 3000 kronor som nu finns hos Spädbarnsfonden. Där gör pengarna betydligt mer nytta. Blir så himla glad!

Därav avin från posten igår. Tydligen är det så att när någon sätter in mer än 1500 kr till Spädbarnsfonden skickas en skyddsängel till de berörda föräldrarna. Så nu har våra änglar en egen skyddsängel som vakar över dom.


Hemma igen

Efter att ha kollat igenom varenda skoaffär i hela Eskilstuna hittade jag äntligen ett par vårskor idag. Hurra för mig!

Avslutade Eskilstunavistelsen med att träffa bästa Tunakompisen. Vi har inte setts sen i december när jag fortfarande var gravid och hade som vanligt mycket att prata om. Kändes skönt att få träffas face to face och berätta om Klara och Gustav. Det betyder mycket för mig att även andra får tårar i ögonen när jag berättar om mina barn. Inte för att jag vill att alla ska gråta hela tiden, självklart inte. Men för mig visar det så tydligt att de har empati och stor medkänsla för andra människors öden. Vill man sörja med mig är det fullt tillåtet!

Har fått en avi från posten. Vi har ett paket att hämta ut med avsändare Spädbarnsfonden. Antingen är jag helt genomvirrig och har glömt att jag har beställt något eller så har någon annan beställt något. Spännande är det iaf. Ska kila ner och kolla vad det är för något nu.


Namnfest

Haft en trevlig eftermiddag och kväll med släkten och svågerns släkt. Namnfesten var kul och det var fullt ös bland alla barn som var där. Fick till och med en liten bröllopspresent av min systers svärföräldrar. Blev bara jobbigt när jag skulle spela Det gåtfulla folket under den lilla ceremonin. Kände hur klumpen i magen växte och att det började bränna till i ögonen. Jag kunde titta överallt utom på min syster och hennes son som var i famnen. Började titta "igenom" människor eller ner i golvet. Var bara fast besluten att spela klart och göra det så fint som möjligt för lillkillen.

Det var dock väldigt trevligt och mycket gott att äta. Är proppmätt! Tack tack!

Shopping i Eskilstuna

Var på stan i Eskilstuna för första gången sen Klara och Gustav föddes idag. Var lite på min vakt för att se om jag mötte någon jag kände. Det gjorde jag inte, skönt! Hade varken orkat vara trevlig och låtsas som det regnar eller pratat om dom. Såg en fin klänning som Klara skulle ha kunnat ha på midsommarafton om hon hade funnits. Det gick bra för mig, blev värre för mamma.

Fyndade en jacka på MQ. Skulle ha kostat 1500 men var nedsatt till 750. Precis en sån modell som jag vill ha. En snygg, vanlig, enkel jacka med bonusen att det går att växa i den när Klara och Gustavs lillasyster eller lillebror vill krypa in i mammas mage. Är supernöjd. Nu vill jag bara ha ett par nya vårskor också.


Familjehelg

Idag är jag trött. Det tar otroligt mycket på krafterna att gråta. Jag blir helt slut hela dagen efteråt om jag har gråtit på kvällen. Dessutom sitter min förkylning fortfarande i. Har haft ont i halsen sen förra måndagen. Börjar tröttna...

Är hemma hos mina föräldrar över helgen. Ikväll blir det familjemiddag och imorrn är det namnkalas för min systerson. Han är så himla go den lille killen! Familjens solstråle. Min syster och hennes familj kommer ikväll också. Oj, nu kom dom visst. Dags att springa ner.


Dagen som jag fasat över

Gråter... Tårarna bara rinner och rinner... Jag visste att mina gravida vänner på FL skulle få sina barn. Ändå känns det som ett slag i magen. Dom får sina barn men jag får inte mina. Vi träffades och fikade och hade jättetrevligt. Sen när jag förlorade mina barn förlorade jag även kontakten med mina nyfunna vänner. Men jag har gått in ibland och kollat hur det går för dom. Vill och vill inte. Det är rent självplågeri. Det känns som att jag är den utmobbade som inte får vara med och leka längre. Jag har fasat den här dagen. Ville inte se den. Vill bara att den här tiden när dom kommer få sina barn bara ska försvinna. Snabbt! Nu har första barnet kommit och det känns skit. Skit skit skit! Det finns ingen glädje för hennes skull överhuvudtaget. Bara ren och skär avundsjuka. Och tårarna bara rinner...


Naivt tänkande

Innan jag blev gravid levde jag i tron om att efter 12 veckor, då den största missfallsrisken är över, är de resterande veckorna bara en transportsträcka till den dagen man sitter med ett levande barn i famnen. Jag vet att det kan uppfattas naivt och det är otroligt naivt. Jag tänkte så då och jag ser hela tiden nyblivna gravida som tänker precis som jag gjorde. Man har sin egen sanning utifrån sina egna erfarenheter. Man pratar inte om att barn faktiskt kan dö precis när som helst under graviditeten eller till och med kan dö om det föds för tidigt. Ämnet är tabubelagt. Mödravården talar aldrig om det som kan gå fel och i tidningarna läser man bara om barnen som föds för tidigt och överlever, de så kallade mirakelbarnen. 

Premiss: Alla kvinnor jag känner eller har hört talas om som har klarat sig förbi vecka 12 får ett levande barn.
Slutsats: Alltså får alla kvinnor, inklusive mig själv, som klarat sig förbi vecka 12 ett levande barn.

Men sanningen förändras över tid...


Individer

Jag benämner alltid barnen som Klara och Gustav. Men mina barn är ju också individer. Hade vi haft dom hos oss idag hade de varit två individer. Vi hade pratat om att Klara gör så här och Gustav gör så här. Men nu kan vi inte det. Nu känner jag så lätt att jag inte vågar prata om dom var för sig av rädsla för att dom inte ska få lika mycket uppmärksamhet. Men jag älskar ju båda lika mycket. Hur som helst. Tänkte försöka börja bryta det nu. 

Vill visa en fin bild på Klaras lilla hand. Jag ångrar att vi inte tog separata bilder på deras händer och fötter. Har sett otroligt fina bilder på andra änglabarns händer och fötter.

Klaras fina lilla hand
Klara, mamma älskar dig!


Onsdag

Om jag låter bli att prata om Klara och Gustav med nya människor så slipper jag gråta. Det är inte många jag pratar med om dom men de flesta kan jag göra det med utan att känna att gråten bränner i halsen. Det är skönt.

Det är skönt att tränga bort sorgen ibland för att bara få vara "vanliga" Mia. Som kuratorn säger, man måste få vila hjärnan också och låta det vara så. Men då staplas sorgen på hög och måste till slut komma ut ändå. Det går längre mellan gångerna och jag lever som vanligt även om Klara och Gustav upptar mina tankar större delen av dygnet. Det syns bara inte.

Det är det det som är så frustrerande. Det syns inte. Jag brukar sitta på pendeln och tunnelbanan och fundera på alla människor som ser så vanliga ut. Undrar om någon mer i den här vagnen har förlorat barn. En tjej sa att hon skulle vilja trycka upp en T-shirt där det står "Jag har OCKSÅ barn" på. Det känns lite så ibland. Att jag vill skrika ut till hela världen att jag faktiskt också har barn. Dom syns bara inte.

Håller på att planera en superrolig praktik med en kompis i skolan. Det är verkligen det roligaste jag har i skolan nu, förutom mina elever. Det andra måste jag bara göra för att bli godkänd. Men det här lär jag mig så mycket på. Det är skönt att nånting känns meningsfullt i skolan. Att få undervisa och planera lektioner. Det är ju det jag vill göra. Gah! Ge mig ett jobb nu istället!


Grannar utan koll

Mötte en granne i hissen idag. Hon frågade om det inte var dags snart. För det var väl snart...?! 

Hallå i huvudet? Har jag någon mage längre? Nej... Vid det här laget hade jag antingen varit enorm eller så hade jag haft två levande bebisar hos mig. Jag berättade väldigt kort att barnen föddes för tidigt och dog och hon tog svaret ganska bra även hon nog kände sig ganska dum.


Förlossningen

Måndag 3/1 2011
På kvällen har jag ont i bäckenet, ont i fötterna. Trött hela jag. Jag halvligger i soffan med fötterna på en kudde på bordet. Jag har dragit upp tröjan för att lufta magen och jag har en tallrik yoghurt under hakan. Jag är trött men oerhört lycklig. Dagen innan har vi gjort ett Blocketfynd, två spjälsängar och två barnstolar för 500 kr. Den ena spjälsängen har vi monterat ihop och ställt i det som ska bli tvillingarnas rum. Vi går med jämna mellanrum och tittar på den och pratar om att snart kommer våra bebisar att ligga där. Den här kvällen skojar vi om att nu kan bebisarna få komma när som helst för nu har vi både sängar och barnvagn. Vi tittar på teve och pratar om framtiden. Om hur livet kommer ändras när bebbarna har kommit. Trots att jag har ont och är trött i hela kroppen är jag så otroligt lycklig. På något sätt insåg den kvällen att jag till 100% att jag var gravid och att jag snart kommer att bli mamma. Jag hade däremot inte tänkt att jag skulle bli det två dagar senare...

Tisdag 4/1 2011
Vaknar och går på toa. Ser att det är ovanligt rikliga och slemmiga flytningar. Förvånas men tänker inte mer på det eftersom jag har haft ökade flytningar hela graviditeten. Vid nästa toabesök är det lite mindre och vid nästa efter det lite mer igen. Ordet slempropp dyker upp i huvudet men tänker att det kan det väl inte vara, det är ju så tidigt. Googlar ändå lite på slempropp och vid nästa toabesök blir jag lite orolig. Ringer BM och kollar. Hon avfärdar teorin om att det skulle vara slemproppen eftersom jag varken har ont eller blod i slemmet som kommer ut. Skulle det däremot bli så skulle jag ringa igen.

Vid 17-tiden tar jag bussen ner till Solna centrum. Möter upp min man och vi kikar lite på rean. Köper en pyjamas till flickan och ett par byxor till pojken. Får en kramp i magen och vi får stanna upp några sekunder för att den ska ge sig. Reagerar inte på det eftersom jag ändå har lite ont här och där. Äter på McDonalds och sen skiljs vi åt. Min man ska iväg och träna och jag tar bussen hem igen. Går långsamt långsamt pga bäckenet men är så kissnöding så kissnödig. Måste hålla mig tills jag kommer hem. Får en kramp igen och stannar till några sekunder innan jag kan gå igen. Snabbt snabbt. In på toaletten. Torka. Blod i den slemmiga flytningen... Panik! Ringer KJ. Gråter. Kom hem nu!

Ringer sjukvårdsupplysningen, kö i 5 långa minuter. Skickar mig vidare till förlossningen. Där är jag inte välkommen. Ringer sjukvårdsupplysningen igen, ytterligare 5 minuter i kö. Får beskedet att vi ska åka upp till gynakuten i Huddinge. Fan! Igen! Vill inte, det kostar ju så mycket. Varför kan inte gynakuten i Solna ha öppet dygnet runt? Vi hade åkt till Huddinge en gång i vecka 14 pga en blödning och då störde jag mig på att vi fick betala 1000 kr tur och retur med taxi. Men det var värt det eftersom vi fick veta att det var tvillingar då. Ringer en taxi igen...

KJ kommer hem och jag har lugnat ner mig. Är lugn i taxin dit, märker knappt att jag får tre små kramper. Tankarna snurrar men tänker att det inte är någon fara, det gick ju bra förra gången. Det värsta som kan hända är väl att de säger att det är tre bebisar.

Går in på akuten. Får åka rullstol upp till gyn. Fortfarande lugn. Skojar med sköterskan som rullar upp mig. Går på toaletten och får sen lägga mig på en brits. Väntar inte speciellt länge innan vi får komma in. Berättar först vad som har hänt och sen får jag sätta mig i gynstolen. Den kvinnliga läkaren gör ett UL och vi ser våra små älsklingars hjärtan slå så fint. Allt ser fint ut. Sen ska hon göra en vaginal undersökning för att se var blodet och slemmet kommer ifrån. Hon är tyst, så väldigt tyst. Jag ser det i hennes ögon. Förstår direkt. Hon säger att hon inte kan undersöka mig mer eftersom en fosterhinna buktar ut. "Förlossningen har startat". Va? Vadå förlossningen har startat? Det är för tidigt. Hon ska hämta en till läkare som får undersöka. Skynda er! Snälla! Läkaren säger att dom inte är några trollkarlar, men dom ska göra allt de kan för att försöka stoppa förloppet. Vill inte. Kan inte förstå. Huvudet skriker nej nej nej. Kramar KJs hand och gråter.

Får lägga mig i en säng. Dom sticker mig med nålar flera gånger eftersom jag är svårstucken. Blodprover tas. Sprutor ges. 21.00, Bricanyl för att stoppa värkarna. Strikt sängläge. "Maria, nu ska vi göra allt vi kan. Ok?" Kan inte ta in. Förstår inte. Ordineras fasta från midnatt ifall allt skulle gå åt helvete och dom måste operera. Vi blir hänvisade till ett rum på kvinnokliniken, K67. Ber om lite yoghurt strax innan midnatt, bara för att. Klarar inte av att äta. Får mer bricanyl och blir tippad i sängen. Pratar med nattsköterskan som är helt fantastisk. En gnutta hopp att det här ska gå vägen. Somnar och sover en timma. Vaknar efter ett av en värk och nu förstår både vi och sköterskan att nu är det kört. Det kommer inte gå att stoppa förlossningen. Någonstans här börjar chocktillståndet. Hör vad dom säger och förstår vad som ska hända. Men tar inte riktigt in det. När bebisarna föds kommer dom inte att överleva. KJ och jag tittar på varandra och gråter. Säger att det här klarar vi. Vi måste. Är vakna. Det gör ont i både kropp och själ.

Onsdag 5/1 2011
Eftersom hoppet ändå är ute får jag morfin för att slippa lite av smärtan. Klarar av att sova mellan sex och åtta. Sen har jag inga värkar på hela förmiddagen. Är törstig men får inte dricka pga fastan. Får ta in vatten i munnen och spotta ut. KJ ringer mamma och pappa som senare kommer upp tillsammans med min syster. Pratar med en kurator. Pratar. Förstår men tar inte in. Mot slutet av kuratorssamtalet tar värkarna över. Det gör så vansinnigt ont. Får morfin, hjälper inte så himla mycket. Andas andas andas. Tänker under värkarna medan jag andas mig igenom dom att jag är stolt över mig själv som gör det så himla bra. Mamma, pappa och min syster har kommit upp. Gråter när jag ser dom. Hinner inte träffa dom speciellt mycket eftersom det verkar som att det är dags snart. KJ pussar mig på magen och vi känner på den. Klara och Gustav sparkar för fullt där inne.

Det som händer sedan är en kombination av vad jag själv minns, vad jag har fått berättat för mig och vad som står i journalerna.

Värkarna blir värre och värre men det händer inget mer. Barnmorskorna undersöker mig och en läkare. Den läkaren. Den fruktansvärda läkaren som vi har anmält. Han var så hårdhänt när han undersökte mig. Och han skällde på mig när jag spände mig när han närmade sig. "Det spelar ingen roll om du har en värk eller inte. Du gnäller bara när jag tar i dig." Är det så konstigt? För det första förstod man inte vad han sa eftersom han var dansk och för det andra var han otrevlig mot både oss och sina kollegor.

Tillslut måste dom ta hål på den första fosterhinnan för att sätta igång allt. Det gjorde så ont och jag var så trött. Fick ingen energi eftersom jag inte fick dricka. Mellan varje värk fick jag ta in lite vatten i munnen för att skölja. Men bara för att spotta ut igen. Har ingen aning om hur lång tid det tog innan Klara föddes. Minns inte. Var för trött. Men till slut kom min lilla prinsessa kl 16.10. Hon kom upp på mitt bröst där hon sprattlade till innan hon blev alldeles stilla. Är vaken någon minut innan jag somnar av utmattning.

Vaknar till av att värkarna sätter igång igen. Dom är om möjligt ännu värre nu. Men Gustav vill inte komma ut. Han har fastnat och jag har inga krafter att krysta ut honom. Dom försöker vrida och vända på Gustav för att han ska komma ut men det går inte. Då kallar dom in den danske läkaren och när jag ser honom kliva in genom dörren blir jag så förbannad. Jag vill inte ha honom där. Han försöker vrida på Gustav mitt i värken och det gör så fruktansvärt ont. Någonstans inom mig, fråga mig inte var, hittar jag några sista urkrafter och jag tar i allt jag kan och jag känner hur Gustav glider ur mig. Klockan är 16.52. Får upp min prins på bröstet och kollapsar av utmattning.

Vaknar till av smärta ca 45 min senare av en värk och att dom knådar min mage. Tydligen vill inte moderkakorna komma ut. Jag minns att jag blir ivägkörd ur rummet. Klockan är 18.00. Dom rullar iväg mig till ett rum med en gynstol som dom på något sätt får upp mig i. Hör någonstans, långt borta, att någon frågar efter mitt personnummer. Lyckas tydligen rabbla upp det. Dom sprutar in lugnande i min arm och tydligen somnade som en stock då och börjar snarka. Men tydligen inte så länge för sen minns att dom knådar min mage och att jag gråter och ber dom att söva mig. Jag orkar inte mer nu. Det gör så ont och jag är så trött. Tydligen spänner jag mig så dom får över mig till sängen igen och skickar ner mig på operation. Jag har förlorat 2,2 liter blod.

När jag vaknar på uppvaket är två sköterskor bredvid mig. Dom tvättar mig och klär på mig en ny vit rock och berättar att allt har gått bra. Jag kunde inte bry mig mindre, mina barn är döda. Ligger helt lelös. Det enda jag tänker är att det var skönt att sova. Dom berättar att KJ har tagit hand om Klara och Gustav medan jag var borta och att dom nu ligger nerbäddade i en säng inne på vårt rum ifall jag vill se dom. Självklart vill jag se mina barn!

Åker upp på rummet och möts av KJ, mamma och pappa. Min syster har varit tvungen att åka hem. Klara och Gustav ligger i en säng tillsammans. Dom är så fina där dom ligger. Gråter. Men det är mina barn. Våra barn. KJ och jag har blivit föräldrar till världens finaste änglar.

Mensvärk

Sitter här med min mensvärk och drar paralleller till tonårstjejer som skär sig i armarna för att flytta fokus på den psykiska smärtan till en fysisk smärta. Mina barn är döda och jag är inte gravid. Min kropp och mitt hjärta skriker efter barn och jag sitter bara och blöder... Mensvärken är inte tillräckligt stark för att jag ska krevera och ta en tablett. Då sitter jag gärna här och har ont istället.

För att minnas

Sitter och skriver ner vad som hände. Det har jag velat göra länge men inte kommit mig för att göra än. Vill minnas den veckan som var både lycklig och fruktansvärd. Har precis kommit fram till själva förlossningen. Tog en paus då. Orkade inte. Nu ska jag göra lite skolarbete för att ta upp skrivandet sen igen.

Att finnas där eller inte

Det är när man drabbas av sorg som man upptäcker vilka som finns där och vilka som inte finns där. Vissa som man inte har haft kontakt med på flera år skickar blommor eller erbjuder samtalskontakt medan några av de människorna man trodde att man hade nära än idag inte har sagt ett ord. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att möta sorg. Jag vet själv inte hur jag hade hanterat beskedet att en vän eller släktning hade förlorat ett barn. Men det minsta jag hade gjort är att beklaga sorgen. Om man är en nära vän eller nära släktning är det min åsikt att man har ett ansvar att finnas där. Se det som civilkurage eller vad som helst. Men man överger inte en vän eller familjemedlem som råkat ut för de värsta som kan hända en människa. Att förlora ett barn.

Jag blir så ledsen och arg på vissa människor som visat hur lite de faktiskt bryr sig. För mig är det helt ofattbart hur man kan bete sig så. Däremot är jag otroligt tacksam över de som visat sig bry sig mer än jag kunnat ana.

Men som många säger som befunnit sig i sorg berättar: Efter tre månader tröttnar folk. Dom orkar inte höra mer och därför slutar man att berätta. Man känner sig som en belastning och vill inte trötta ut en med sitt ältande. Men människor i sorg behöver älta. Om och om och om igen. Det är en del av bearbetningen.

Därför är bloggen så himla bra. Här får jag älta och älta och älta hur mycket jag vill. Den som inte är intresserad kan klicka ner sidan och helt enkelt inte bry sig. Jag mår bra men jag måste få älta. När jag har skrivit ner den eller dom tankarna som snurrar i hjärnan lättar trycket lite och jag mår bra en stund till.

Den djupaste smärtan

Tisdagen efter att vi hade kommit hem från sjukhuset träffade vi vår kurator för första gången. Jag satt och grät hela tiden. Hon sa åt mig att jag måste släppa ut alla känslor. Sorg, glädje, ilska. Det var ilskan jag var rädd för. Jag är inte en ilsken människa och blir sällan arg. Men efter att hon gett mig "tillåtelse" att släppa ut ilskan blev det att jag gjorde det på kvällen. Jag sa till min man att det kröp i mig och att jag kände att jag ville skrika och slå på något. Han föreslog en av soffpuffarna. Jag kände att jag inte kunde, kände mig obekväm, för det är så långt ifrån den jag är, men på något sätt var ilskan över att jag hade förlorat mina barn tvungen att komma ut. Så jag slängde mig över puffen och skrek, slog och grät tills jag helt utmattad föll ihop i en hög och blev helt apatisk. Kunde inte ta mig upp. Min man fick bära in mig till sängen och lägga mig ner. Jag bara stirrade framför mig och kände att det var skönt att försvinna in i det apatiska tillståndet. Men jag blev samtidigt otroligt rädd för mig själv. Jag har aldrig i hela mitt liv upplevt dom känslorna förut och min hjärna sa åt mig att det inte var lösningen för att överleva förlusten av Klara och Gustav. Jag kunde inte falla in i det tillståndet igen och det har jag inte gjort sen dess.


"Jag vet nu att man inte dör av sorg. Om människan inte överlever sorg, så hade inte mänskligheten överlevt. Alla människor som fortsätter att leva och kan känna kärlek, kommer att uppleva sorg, någon gång. Sorgen är en del av livet.
       Har bestämt mig för att inte bli ett offer för min situation. Jag måste lära mig att ta de steg som krävs för att jag ska leva ett liv som Mats, Harald och Elsa hade varit stolta över." -
ur När livet stannar av Malin Sävström

En tanke innan läggdags

När jag var gravid tänkte jag en del på hur min kärlek skulle räcka till två barn. Skulle jag ha tid att ge båda mina barn all den kärlek dom behöver? Skulle jag vara för trött för att kunna ge båda mina barn all den kärlek dom behöver? Nu vet jag att känner en oändlig kärlek till mina barn. Jag bara önskar att dom var här så att jag fick ge den till dom.

Godnatt mina små änglar

Det är svårt att göra rätt

Om du säger till mig "Hur mår du?"
med sympati och medkänsla i din röst,
så svarar jag "Jag mår bra",
därför att prata om min förlust med dig idag
är alltför smärtsamt.

Om du träffar mig och inte nämner förlusten
som upptar mina tankar,
så tror jag att du inte bryr dig tillräckligt om mig,
eller är för rädd för att det du säger
ska göra mig ledsen.

Det är svårt att göra rätt.

Om du säger "Jag är ledsen för att dina barn dog",
så blir det svårt för mig att svara.
Vad förväntar du att jag ska säga?
Jag vill säga "Jag är också ledsen!",
eller "Det är fruktansvärt!".
Jag vill skrika "Det är inte rättvist!"
Men jag gör det inte,
för jag vill inte bli upprörd idag.
Inte inför dig.

Så jag svarar "Tack".
Ett tack som betyder så mycket mer än så.
Det betyder tack för att du bryr dig.
Tack för att du försöker hjälpa.
Tack för att du förstår att jag fortfarande lider.

Om du inte vet vad du ska säga till mig
så gör det ingenting.
Jag vet inte heller vad jag ska säga till dig.
Om du ser mig le eller skratta,
tro inte att jag glömt mina barn för en stund.
Det har jag inte,
det kan jag inte,
och kommer aldrig att göra.

Säg att jag ser ut att må bra idag.
Jag kommer att förstå vad du menar.
Jag börjar bli bra på att läsa mellan dina rader.
Om du träffar mig och tycker
jag ser upprörd eller ledsen ut,
så har du antagligen rätt.
Idag är det kanske en minnesdag för mig,
eller någon händelse har utlöst
en våg av sorg inne i mig.

Om du inte säger någonting
så tror jag att du inte bryr dig,
men om du skulle säga något,
kanske det gör allt värre.
Försök fråga mig om jag vill prata,
men bli inte förvånad om jag säger nej.

Det är svårt att göra rätt.

Ge inte upp mig, snälla ge inte upp.
Jag behöver dina försök,
hur små eller banala du än tycker att de är.
Jag behöver dina tankar.
Jag behöver dina böner.
Jag behöver din kärlek.
Jag behöver din envishet.
Jag behöver allt detta,
men framförallt vill jag bli behandlad som vanligt.
Som jag brukade bli, innan allt detta hände.
Men jag vet att det är omöjligt.
Den där obekymrade naiva personen
är borta för evigt,
och det sörjer jag också.

Det är svårt att göra rätt

( Janne Morén )


Sommarprat

Det blev ingen stäckläsning av När livet stannar men jag jobbar på det. Blir lite läsning på pendeln och när jag ska sova. Får en klump i halsen hela tiden för jag förstår hennes känslor. Googlade på Malin Sävström för att se om jag kunde hitta någon mer information om henne och andra träffen i listan var ett sommarprat med henne. Även om vi har helt olika upplevelser så är många känslor samma. Men jag vet inte om jag tänker börja med Yoga, mest för att det är så vansinnigt dyrt.

Jag håller mig till min crosstrainer på gymmet. Ge mig en crosstrainer och en teve så kopplar jag bort allt för en stund. Kroppen får känna att den arbetar och den får göra av med massa energi som bara måste ut i någon form. Nu var det en månad sen jag var iväg eftersom vi var i Thailand och sen kom jag aldrig tillbaka. Men så fort min hals är bra igen vill jag dit.

28 april ska vi få börja i samtalsgrupp hos Spädbarnsfonden. Det ska bli så himla skönt. Träffas och prata och bara ha det trevligt.

Gravida vänner

Att vara i skolan hela dagen med kass hals har gjort att jag knappt har någon röst kvar nu. Bara ett krax. Men det ska nog Ben & Jerry råda bot på när jag sätter mig och förundras över folks ekonomi på Lyxfällan.

Jag har inga problem med att prata om barn, eller jo, kanske nyfödda barn. Men om jag jag inte känner dom brukar det vara helt lugnt numera. Det är när jag känner dom som är gravida eller får barn som det blir jobbigt. Idag på lunchen började två tjejer diskutera en tjej i klassen som fick barn för några veckor sen och hur fin hennes bebis är. Det började krypa i mig och jag kände att det här klarar jag inte. Gick iväg för att hämta lite servetter och när jag kom tillbaka bad dom om ursäkt för att dom hade tagit upp det och frågade om dom skulle sluta. Det fick dom gärna göra för jag klarar inte av att folk pratar om hur fina folks bebisar är. Mina bebisar är också fina men dom syns inte. Båda kom iaf fram ytterligare en gång och bad om ursäkt och berättade hur dumma dom kände sig. Dom kan självklart inte veta vad jag tycker är jobbigt jämt och jag sa att det inte var någon fara. Men jag tackade för att dom bad om ursäkt eftersom det blev så jobbigt. Jag fasar lite för när min klasskompis kommer till skolan för att visa upp sitt barn. Då kommer jag nog gå därifrån.

Det var rea på hela babyavdelningen på Lindex idag. Gick och nöp i några urgulliga plagg. Men istället köpte jag mig två par nya leggings.


Att försvara mina barn

Jag vill nästan inte berätta för folk vilken vecka jag födde Klara och Gustav i. Kommentarerna blir mest "Jaha..." "Ja, men då var du inte så långt gången då..." osv... Varför måste jag försvara mina barn? Varför är inte mina barn lika mycket värda som andra barn. Barn som föds i vecka 22 ser ut som vilka barn som helst. Dom är bara väldigt små. Klara och Gustav hade jättefina små händer och fötter med små pyttetår och pyttenaglar. Man kunde se vilka de var lika. Gustav skulle nog ha blivit lik sin kusin. Båda två hade min mans öron. Jättefina små öron! 

Det känns som att min sorg inte är lika mycket värd... Mina barn är inget missfall! Skulle kunna slå dom som påstår att mina barn är ett missfall.

Enligt lagen klassas barn som barn från vecka 23. Så mina barn räknas inte enligt lagen bara för att dom ramlade på målsnöret. Tack vare Spädbarnsfonden har jag sett att man kan få sina barn registrerade även om dom fötts innan vecka 23. Så det håller vi på och grejar med nu. Söker man på mig eller min man kommer det stå att vi har två barn. Och det är precis vad vi har. Dom är bara inte hos oss.

Min tröst är att få läsa och prata. Jag måste få läsa om andra som förlorat barn och jag måste få prata med dom. Jag måste få känna att jag inte är ensam. Jag måste få känna att mina känslor och tankar är ok. Det är bara andra änglaföräldrar som kan förstå.

Såg på en annan änglamammas blogg att hon köpt Malin Sävstams bok När livet stannar. Beställde den från Adlibris och idag kom den! Så nu blir det nog sträckläsning. Brukar bli så...


Barnminneslund

Har börjat ändra mig vad gäller var jag vill att mina barn ska få sin sista vila. Var helt inställd på att ha dom hemma i Eskilstuna först eftersom Stockholm aldrig kommer kännas hemma för mig. Men nu har jag hört att det finns speciella minneslundar för barn och det känns som ett bra alternativ det med. Då får dom massor av andra barn att leka med. Visst finns det säkert barn i den minneslunden vi hade tänkt oss från början men det känns som att barnen skulle ha det roligare om det bara var andra barn kring dom. Först tänkte jag på vad JAG ville ha. Men nu tänker jag på vad barnen skulle vilja ha. Och dom vill ju ha kompisar och ha roligt. Googlade igår på barnminneslundar och hittade en artikel som avslutades såhär:

Jag minns när jag berättade för en av mina bästa vänner att vi skulle begrava Stella i en minneslund bara för barn. ”Vad bra”, sa han. ”Det blir som ett dagis i himlen. De stora barnen kan ta hand om henne.”

Jag tyckte det var jättegulligt och så vill jag ha det för mina barn. Som ett dagis i himlen. Då får mina barn också gå på dagis som alla andra barn. Men vi får se... Vi är två om beslutet och vi ska nog prata med kuratorn om det också.

Undrar var mina barn är någonstans nu...


Hemma

Har dunderont i halsen för andra dagen, sådär så man knappt kan svälja. Så jag är hemma idag också. Men det gör inget. Det känns så vansinnigt segt att vara i skolan nu. Jag har pluggat i all evighet känns det som och jag blev otroligt skoltrött för ett år sen ungefär. När jag blev gravid blev det lättare eftersom jag visste att jag hade något att se fram emot och jag skulle få en paus. Men det sket sig ju som vi alla vet... Jag kan inte påstå att jag är mindre skoltrött nu. Det känns så meningslöst att vara där. Jag tycker inte om det! Nu gäller det bara att hålla näsan ovanför vattenytan och klara det sista.

I skolan har alla gått vidare med sina liv. Dom har inte förlorat något barn. Men jag vill prata om mina barn, jag vill att dom frågar. Jag vill inte se paniken i somligas ögon när jag närmar mig. Jag har inte böldpest!

Börjar bli orolig för helgen. Ska på 60-årskalas och träffa massa folk som mycket väl vet vad som har hänt. Undrar hur dom kommer möta mig... Böldpest eller inte?


Vandra varsamt

Beställde en CD som heter Vandra varsamt från Spädbarnsfondens hemsida härromdagen och nu trillade den ner i brevlådan. Jag hörde musiken för första gången på en minnesstund vi var på. Tårarna började rinna vid det första anslaget på pianot. Sen rann dom resten av minnesstunden. Texterna är fantastiska!


3 månader

3 månader har gått sen mina älskade barn föddes och togs ifrån mig. Varför? Varför fick inte jag behålla mina barn? Varför måste jag tillhöra den "exklusiva" skara människor som förlorar barn? Ingen ska behöva förlora ett barn. Mina änglar var helt perfekta. Det var inget fel på dom. Det var inget fel på mig. Den enda möjliga orsaken vi har fått är moderkaksavlossning. Att Klaras moderkaka lossnade och startade hela förloppet.

Jag mår bra trots den avgrundssorg jag bär inom mig. Men jag är så rädd för att säga till folk att jag mår bra. Bara för att jag säger att jag mår bra, bara för att jag skrattar och beter mig som förut är jag inte samma person. Jag har inte glömt mina barn, jag kommer aldrig glömma mina barn. Jag vill inte att någon annan ska glömma dom heller.

Var på Spädbarnsfondens öppna träff i söndags. Även om det kommer många tårar mår jag så otroligt bra när jag träffar andra änglaföräldrar. Det går att säga vad som helst och ingen tycker att det är konstigt. Just för att vi var på den öppna träffen öppnades mitt sår och kuratorsträffen dagen efter blev jättejobbig, fast bra. Hittills har vi gått tillsammans min man och jag men nästa gång ska jag gå själv. Känns skönt.


Starten

Har funderat ett tag på att skaffa en blogg för att kunna skriva av mig när jag känner för det. En dagbok är uteslutet eftersom jag avskyr att skriva för hand. Får skrivkramp och det tar en fasansfull tid. Alternativet är att skriva dagbok på datorn och spara som filer. Men det är inte heller ett alternativ. Det är kontakten med andra änglamammor som stärker mig!

RSS 2.0